snaarkapot

De TENNIS app (alleen beschikbaar voor Android apparaten) geeft veel informatie over het fantastische tennisspel. Je krijgt uitleg over benodigdheden, de spelregels, weetjes over bespanningen en snaren.

hoofdscherm

 

Uiteindelijk kun je jouw kennis over tennis ook testen met een ingebouwde QUIZ. Deze bestaat uit 35 multiple choice vragen. Haal jij de 100% score? 

 

androiddownload

 

 

Een nieuwe trend in polyester snaren zijn de co-polyester snaren, dat zijn polymeren die uit verschillende monomeren zijn opgebouwd. Deze polyester snaren hebben een hogere soepelheid. Dat geldt ook voor de meerhoekige (nieuwste) polyester snaren.

Co-polyester heeft de eigenschap om te vervormen bij de kruisingen van de snaren, ze bewegen niet met elkaar, dus breken ze minder door wrijving en geven ze dezelfde stabiliteit bij elke keer dat je de bal raakt.

De polyester snaar:

De polyester snaar is nog niet zo lang geleden ontwikkeld en is nu al ondenkbaar uit het assortiment van beschikbare snaren: meer dan de helft van alle snaren waar tegenwoordig mee wordt getennist is gemaakt van mono-polyester (enkel) dan we van co-polyester (twee).

Polyester heeft de eigenschap om opmerkelijk langer mee te gaan dan snaren die van andere materialen zijn gemaakt. Hierdoor staan polyester snaren het de speler toe om met dunnere snaren te spelen terwijl de snaar toch even lang mee gaat als dikkere snaren van andere materialen. De dunnere slijtvastere polyester snaar brengt zo het extra voordeel met zich mee dat een speler meer snelheid kan geven aan de bal zonder daar zelf technisch meer voor te hoeven doen terwijl de snaar even lang meegaat als dikkere snaren die gemaakt zijn van ander materiaal en waar dit voordeel bij ontbreekt. Dit is tevens de hoofdreden waarom polyester snaren niet meer uit het hedendaagse toptennis zijn weg te tennissen. In het profcircuit speelt vrijwel elke speler dan ook met (co)polyester snaren.

Zoals al even genoemd zijn er enkel polyester snaren en dubbel polyester snaren.
Enkel polyester voelt erg stijf aan in vergelijking met ander soort materiaal snaren en ondanks dat deze snaren beduidend langer meegaan, verliezen ze het gewicht waarmee ze in het racket zijn geplaatst vrij snel. Dit maakt dat deze snaar voornamelijk aangeraden wordt aan spelers die veel spelen en daardoor hun bespanning snel doorslaan dan wel snel hun bespanning sowieso snel doorslaan.
Deze single polyester snaar (ook wel toursnaar genoemd omdat hij voor spelers is die vaak spelen ofwel 'touren'), is hierdoor niet geschikt voor recreanten.


De co-polyester snaar:


Naast de enkel polyester snaar is er de co-polyester snaar. Het betreft twee verschillende polyestersnaren die in een bepaalde verhouding in elkaar zijn vervlochten. Nadat de enkel polyester snaar was uitgevonden met haar positieve eigenschappen wilde men de nadelen van deze snaar (het snel verliezen van zijn kilo’s eenmaal in een racket gezet) minimaliseren en het liefst zelfs elimineren. Men ontdekte dat dit mogelijk was door twee polyester snaren in bepaalde verhoudingen met elkaar te combineren. Tegenwoordig zijn deze verhoudingen en de soorten die daarvoor worden gebruikt een groot geheim en vormen ze de sleutel tot succes. Grote kapitalen worden geïnvesteerd in dit onderzoek dat wordt uitgevoerd in speciale laboratoria. 

De te combineren snaren in de juiste verhoudingen zijn uiterst belangrijk om tot de gewenste eigenschappen te komen. De vraag naar bepaalde eigenschappen verschilt ook. Iedereen wil bijvoorbeeld dat de terugloop van het gewicht in de snaren minimaal is, maar als dit in een bepaalde snaar is gelukt, dan kan het zomaar zijn dat de snaar erg hard is. Dat geeft dan weliswaar veel extra snelheid (net zoals dat bij een dunnere snaar het geval is en bij een bespanning met veel kilo’s >28), maar omdat de bal hierdoor sneller van het racket vliegt, het raak moment hierdoor korter is dan bij bijvoorbeeld een zachtere snaar (dit is ook extra het geval naarmate een snaar dikker is en wanneer het racket met minder kilo's is bespannen), is het moeilijker om controle te hebben over de bal.

 

 

Velen noemen de darmsnaar nog steeds de beste snaar die er bestaat, elastisch, natuurlijk en vol gevoel. De darm tennissnaren worden gemaakt van koeiendarm en staan ook wel bekend om de Natural Gut snaren. Deze snaren zijn erg duur.

Zit niet in het assortiment van Bespanservice.net , maar kan wel besteld worden. Prijsindicatie € 60,00 inclusief bespannen.

De darmsnaar is een zeer elastische en zachte snaar die ervoor zorgt dat spelers weinig kracht hoeven te zetten om de bal gecontroleerd terug te spelen. Wegens het zachte materiaal is de speler in staat ballen gemakkelijker te plaatsen en te slaan waar jij de bal voor ogen hebt. Stijve tennissnaren zijn daarom ook in de verste verte niet te vergelijken met het ultieme comfort van de darmsnaren. De darmsnaren kunnen bovendien trillingen goed absorberen waardoor dit een ideale aanrader en oplossing is voor spelers met blessures. De snaar is simpelweg minder belastend voor de spieren dan ander soort snaren.

Darmsnaren zijn nog steeds erg niet duurzaam en zijn weer-gevoelig. Darmsnaren zijn verreweg de duurste snaren op de markt aangezien deze natuurlijke snaren worden gemaakt van geselecteerde delen van koeien. Ook zijn de darmsnaren hygroscopisch waardoor de snaren gemakkelijk vocht opnemen. In het geval van slecht weer zal dit ten koste gaan van de soepelheid en spankracht van de snaar. De bespanning zal snel gaan rafelen en eerder breken. De darm tennissnaren hebben over het algemeen een korte levensduur.

 

DYNAMIC TENSION (DT)

De DT waarde geeft de hardheid van een bespanning aan. Dit is niet hetzelfde als de spanning op een enkele snaar (uitgedrukt in kilogrammen). Er bestaat wel een relatie tussen deze twee, maar dan moeten ook variabelen als bladgrootte, snarenpatroon en soort snaar meegenomen worden.

De DT-waarde beïnvloedt de speeleigenschappen POWER en CONTROL van het racket.

Om een maximale prestatie te krijgen van racket en speler streef je naar een optimale afstemming van hardheid op de speelstijl van een speler.

Dynamic Tension is de kracht (van een bal) die nodig is om het snarenbed 1 cm in te drukken in de sweet spot en wordt uitgedrukt in kilopond per centimeter.

KgHardheid

De DT is de enige realistische en precieze waarde die kan worden gemeten op een bespannen racket.

Wanneer een bespanning een hardheid van 30 kg/cm heeft betekent dat, dat men 30 kg kracht nodig heeft om de bespanning 1 cm in te drukken. De hardheid van een bespanning van een tennisracket ligt tussen de 25 en 40 kg/cm afhankelijk van de voorkeur van de speler.

Een DT waarde van 40: deze is hard en nog harder is eigenlijk zinloos;

Een DT waarde tussen 30 en 40 geeft veel controle. Als deze dan tussen de 30 en 35 ligt is er ook sprake van duurzaamheid.

Een DT waarde tussen 25 en 30 geeft veel balsnelheid en voelt comfortabel.

Bij een DT waarde lager dan 25 moet je serieus denken over het vervangen van je bespanning

.

Het meten van de hardheid.

De hardheid van de bespanning kan op verschillende manieren gemeten worden. De meeste apparaten oefenen een bepaalde kracht uit op een bespanning en meten de indrukking van de bespanning bij die kracht.

tensionmeter01

Met een dergelijk vernuftig apparaat meet ik de 'DT' (dynamic tension) van je racket. Soms is het helemaal nog niet nodig om de bespanning te vervangen als de snaar nog voldoende elasticiteit heeft. Vaak is de DT-waarde zodanig teruggelopen dat het verstandig is om de bespanning te vervangen.


Wanneer de DT-waarde meten?

Na het opnieuw bespannen meet ik de dynamic tension (DT) op met een tensionmeter en leg deze vast in een database. In de toegezonden e-mail na het bespannen van je racket kun je ook de DT-waarde lezen. Heb je het idee dat de elasticiteit van je snaren is terug gelopen, laat dan de hardheid (DT-waarde) opnieuw meten. Je weet dan zeker of je aan een nieuwe bespanning toe bent.

de hardheid bepaalt of je het maximale uit je racket haalt zonder blessures!

tensionmeter02

 

De naam zegt het al grotendeels: multi (meerdere) filament (draad). Een tennissnaar die bestaat uit meerdere draden die zijn gebundeld tot één snaar.

Multifilament snaren zijn synthetische tennissnaren gemaakt van nylon. Het voornaamste verschil tussen nylon en multifilament snaren is dat nylon snaren bestaan uit een vaste kern en de multifilament snaar uit honderden, misschien wel duizenden in elkaar gewikkelde lagen. Dit zorgt voor meer comfort in de slag en een hogere elasticiteit dan wanneer de snaar is voorzien van een vaste kern. Deze extreem dunne lagen zijn zonder coating gevoelig voor slijtage. Om deze bundeling van lagen is daarom een beschermende coating aangebracht ter voorkoming van het vroegtijdig knappen van de snaar.

De snaar zorgt voor het ultieme balgevoel en veel comfort in de slag. Wegens de hoge elasticiteit kan veel power en balversnelling aan de slag gegeven worden. Deze snaar is een aanrader voor type spelers die houden van controle en gevoel in de bespanning. Daarentegen is de levensduur een het meest genoemde nadeel van deze soort tennissnaren. Doordat gebruik is gemaakt van meerdere flinterdunne lagen, zullen deze eerder breken dan wanneer een snaar is voorzien van een vaste kern.