Hoe vaak moet ik mijn racket laten bespannen?

 

Er bestaan een aantal zogenaamde regeltjes. Zoals ‘bespan je tennisracket een 1 keer per jaar, als u 1 keer per week speelt.’ De grootte van spanningsverlies hangt mede af van het type tennissnaar. Na 24 uur neemt de spanning, afhankelijk van het type snaar, automatisch al zo’n 10% af. Er is dus moeilijk precies aan te geven wanneer je racket aan een nieuwe bespanning toe is.
Wel is het zo: hoe langer je met een bespanning speelt, des te moeilijker het weer wennen is aan een nieuwe bespanning! Je racket is bijvoorbeeld bespannen op 25 kg. Na een half jaar kan dat zomaar 22 kg zijn en na een jaar 20 kg. Wacht je nog langer dan loopt de spankracht drastisch terug.

Als bespanner kom ik soms rackets tegen met een snaar die er wel 4 jaar in zit. Meet ik de spankracht op, dan meet ik soms maar 15 kg. Bij het uitknippen van de snaar merk je dan ook dat er geen enkele veerkracht meer op zit. Ga je dan weer spelen met een nieuwe bespanning waar 25 kg op is gezet, dan voelt dit niet prettig aan. Als een plank wordt er dan gezegd. Je hebt dan echt véél te lang gewacht. Als bespanner houd ik wel rekening met dergelijke grote verschillen. In zo’n geval zet ik er niet de benodigde 25 kg op, maar bespan ik enkele kilo’s minder. Het verschil wordt anders veel te groot.

Kortom: speel je regelmatig, wacht dan niet te lang met het opnieuw laten bespannen. Enkele leden van de Schans laten standaard het racket net voor het zomerseizoen, in de maand maart, opnieuw bespannen. Hiermee voorkomen ze dat ze te veel wennen aan een lagere spankracht en wordt de overgang naar een nieuwe, krachtiger bespanning minder goed voelbaar.