Spanningmeter

   
   
Ook synthetische snaren slijten langzaam. De spankracht loopt ongemerkt terug.

Stel dat je racket bespannen wordt op 26 kg. Na enkele malen spelen zal de spanning al lager liggen dan deze 26 kg. Als je een rustige speler bent die eigenlijk nooit een snaar kapot slaat dan kan het zo zijn dat je uiteindelijk na bijvoorbeeld 2 jaar spelen met het racket, speelt met een bespanning van ongeveer 15 kg. Ongemerkt is de spankracht teruggelopen en ongemerkt heb je je speelstijl aangepast. Laat je nu je racket bespannen en deze weer op 26 kg. zetten, dan lijkt het alsof je ineens gaat spelen met een plank! Misschien zeg je wel "mijn racket is verkeerd bespannen, want ze voelt zo hard aan". Je speelt er niet lekker mee en het is weer wennen.

Als je het racket ieder jaar laat bespannen weet je zeker dat je bespanning niet te veel in spankracht is teruggelopen. Je behoeft na het bespannen niet zo aan je nieuwe bespanning te wennen. En bovendien: je speelt veel fijner met een racket waarvan de snaren goed op spanning zijn.

Twijfel je aan de spanning op je snaren laat deze dan controleren. Met een speciale spanningmeter kan het aantal kg. op je snaren gemeten worden.